Sałata

Liczne odmiany sałaty różnią się między sobą wielkością głów­ki (średnia, duża), barwą główki (mlecznozielona, żółtozielona, jas­nozielona, żółtoseledynowa), zamknięciem główki (niezupełnie za­mknięta, zamknięta, dobrze zamknięta, bardzo dobrze zamknięta). Ze względu na występowanie sałaty w czasie całego roku — wy­różnia się odmiany do uprawy pod szkłem (Boettnera, Bronowic­ka), i odmiany gruntowe (np. Rakowicka, Królowa Majowych, As 44, Bauceńska, NochowSka i in.).Sałata powinna być świeża, jędrna, czysta, zdrowa, wolna od śladów chorób i uszkodzeń, zwinięta w główki, nie przerośnięta.Wady dyskwalifikujące zgnilizna, zaparzenie, zwiędnięcie, obce zapachy, silne uszkodzenia mechaniczne, spleśnienie, przerośnięcie, porażenie chorobami i przez szkodniki.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Comments

comments