Pomidory
Pomidor jest owocem jednorocznej rośliny z rodziny botanicznej psiankowatych. Owoce zawierają od 2 do 12 komór, wypełnionych galaretowatą substancją otaczającą nasiona. Kształt owoców może być kulisty nieco spłaszczony (wskaźnik kształtu ok. 0,70 do 0,30) i kulisty (wskaźnik kształtu 0,80 do 1,00). Obecnie poszukiwane są odmiany pomidorów o kształcie kulistym, gładkie (nie żebrowane), o płytkim zagłębieniu kielichowym, bez pustych wewnętrznych komór. Pomidory dojrzałe są wrażliwe na transport i dlatego jagody dla celów konsumpcyjnych (handlowych) zbierane są nieco wcześniej w tak zwanym stadium ,,zapalenia”, tzn. gdy różowieją.Pomidory „handlowe” przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji pochodzą głównie z odmian wysokich, które dzieli się na:— odmiany szklarniowe (Potentat),— odmiany gruntowe (Open Air, Krakowski Wczesny, Sukces Mor, Kondine Red, Tryumf Ulricha, Sława Nadrenii, Wystawowy Stonora i in.).i Ogólnie wymaga się, aby pomidory były zdrowe, bez plam chorobowych, jędrne, całe, nie popękane, nie zwiędnięte, nie pomarszczone, nie nawilgocone, bez widocznych śladów chemicznych środków ochrony roślin, bez obcych zapachów, bez zanieczyszczeń organicznych i mineralnych.Cechy dyskwalifikujące: porażenie mokrą i suchą zgnilizną, zarazą ziemniaczaną, zapleśnienie, zgnicie, zaparzenie, nie zasklepione spękania, zafermentowanie, obce zapachy.