Ryby
Rybołówstwo i przetwórstwo rybne dostarcza najbardziej urozmaiconego asortymentu produktów pochodzenia zwierzęcego, biorąc pod uwagę ilość gatunków ryb -i innych zwierząt wodnych. Rybołówstwo może dostarczać około 250 gatunków ryb, w tym około 230 gatunków ryb morskich. Szczególnie morza i oceany, stanowiące globu ziemskiego, są bogatym źródłem żywności. Kraj nasz dysponując szerokim dostępem do morza (ok. 500 km) i rozwiniętą flotyllą rybacką ma możność uczestniczenia na dużą Skalę w pozyskiwaniu żywnościowych bogactw morskich.Rejony połowów morskich naszej floty rybackiej rozciągają się na Bałtyku, Morzu Północnym i Atlantyku. W połowach dalekomorskich poważną rolę odgrywają statki bazy, odbierające połowy od statków łowczych, konserwujące ryby oraz częściowo przerabiające surowiec na przetwory Znacznie mniejsze znaczenie ma rybołówstwo śródlądowe. Rybołówstwo jeziorowe skoncentrowane jest głównie na Pojezierzu Mazursko-Pomorskim, a głównymi rybami jeziorowymi są: leszcz, szczupak, sandacz, lin, karaś, węgorz, sieja i sielawa. Gospodarka stawowa rozwinęła się najlepiej w południowej i południowo-lecz i innych zwierząt morskich i rzecznych. Ze zwierząt morskich na wyszczególnienie zasługują m.in.:głowonogi, z których na naszym rynku występuje kalmar,skorupiaki: kraby, langusty, homary, krewetki,małże (ostrygi, omułki i in.),kręgouste (minóg morski).Ze zwierząt wód słodkich największe znaczenie mają raki (które są głównie przedmiotem eksportu) oraz minóg rzeczny.-wschodniej części naszego kraju (region śląski, krakowski i lubelski dysponuje największą liczbą sfawów). W gospodarce stawowej prceważa_karpLa jako rozwojową należy uznać hodowlę pstrąga tęczowego. Rybołówstwo rzi-cznr mu znikome znaczenie gospodarcze ze względu na zanieczyszczenia wód otwartych. Odpowiednie przepisy i zarządzenia nakazujące oczyszczanie ścieków oraz akcje ochrony środowiska zmierzają do przywrócenia rzekom ich właściwej roli krajobrazowej i biologicznej.Zgodnie z zasadami klasyfikacji towarów rybnych wyróżniasię:ryby konsumpcyjne (żywe, świeże i mrożone),przetwory rybne (solone, wędzone, marynowane, suszone, konserwy i półkonserwy, czyli tzw. prezerwy),produkty uboczne przemysłu rybnego (mączki rybne, oleje lecznicze, oleje techniczne i in.).Przemysł rybny zajmuje się przetwarzaniem nie tylko ryb,