Koncentrat pomidorowy

Koncentrat pomidorowy — to przetwór otrzymany przez za­gęszczenie przetartych pomidorów (przecieru), utrwalony przez pasteryzację. W zależności od stopnia zagęszczenia rozróżnia się cztery typy koncentratu pomidorowego:12 — koncentrat o zawartości 12% ekstraktu,20 — koncentrat o zawartości 20% ekstraktu,30 — koncentrat o zawartości 30% ekstraktu, koncentrat o zawartości 40% ekstraktu.Istotnymi etapami produkcji koncentratu pomidorowego są: uzyskanie miazgi i jej przetarcie na przecieraczkach, zagęszczenie przecieru w wyparce oraz pasteryzacja gotowego produktu, do opakowania którego stosuje się puszki z białej blachy lakierowanej oraz słoje lub balony szklane.Koncentrat pomidorowy powinien być przechowywany w po­mieszczeniach czystych, suchych, chłodnych i posiadających wen­tylację, w temperaturze od 0 do 15°C. Dla koncentratu przecho­wywanego w tych warunkach okres gwarancyjny wynosi: kon­centrat w puszkach co najmniej 9 miesięcy, w opakowaniu szkla­nym— 12 miesięcy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Comments

comments