Jadalne nasiona strączkowe

Wiadomości ogólneDo nasion strączkowych jadalnych, mających znaczenie w na­szych warunkach gospodarczych, zalicza się groch, fasolę i bób. Nasiona strączkowe są owocami roślin strączkowych należących do rodziny botanicznej motylkowatych.Nasiona strączkowe gromadzą materiały zapasowe w liścieniach zarodka (nie posiadają bielma). Liścienie stanowią silnie spoistą i zwartą masę, otoczoną grubą, twardą i trudno nasiąkliwą łupi­ną — okrywą nasienną. Nasiona umieszczone są w strączkach, mniej lub więcej mięsistych i u niektórych odmian i gatunków wyścielo­nych warstwą pergaminową, zwaną też wyściółką.Nasiona strączkowe jadalne występują w obrocie towarowym w stanie niedojrzałym i zaliczane są do warzyw (groch zielony, fa­sola szparagowa, bób) oraz jako nasiona dojrzałe w stanie suchym.Skład chemiczny nasion strączkowych suchych przedstawia sięnastępująco:woda 14—18fl/owęglowodany przyswajalne 45—53%substancje białkowe 19—24°/otłuszcz 2—2,5°/obłonnik 4—5%sole mineralne (popiół) 2—3%Poza tym w nasionach strączkowych występują głównie wita­miny z grupy B, a w strączkowych świeżych również witamina C.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Comments

comments